Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Za każdym razem, kosztując mięso drobiowe na słodko, dochodzimy do wniosku że to nasza bajka. Kurczak jest bardzo soczysty, wspaniale współgra z jabłkiem i selerem. Do tego przepyszny ryż na słodko i...sprawa zamknięta.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    1/2 małego jabłka
    1 łodyga selera naciowego
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    2 łyżki oleju
    sól
    Sos:
    1 łyżka mąki
    100 ml soku jabłkowego
    100 ml bulionu drobiowego
    Ryż:
    100 g ryżu
    1 garść rodzynek
    1 marchew
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem 1. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (np. kostkę)

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kminek, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Następnie dodajemy jabłko oraz pokrojony na mniejsze kawałki, seler naciowy. Smażymy do miękkości.

    Filety z kurczaka formujemy w kieszonkę, nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem, spinamy wykałaczkami i nacieramy solą.

    Kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.

    Następnie zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

    Do tłuszczu ze smażenia wsypujemy mąkę, zrumieniamy. Cały czas mieszając wlewamy sok i bulion, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, lekko redukujemy.

    Ryż gotujemy na sypko z rodzynkami. Pod koniec gotowania (3-4 min) wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Odcedzamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kurczaka podajemy polanego sosem z ugotowanym na słodko ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować