Filet z indyka w ciescie francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet przeciąć na pół po długości, opłukać, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Fileta natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, odstawić na 1 godz w chłodne miejsce
2.Następnie przykryć drugim płatem fileta
3.Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na tacy o długości 35 cm. Na ciasto położyć jeden płat fileta,2 plastry szynki , plastry żółtego , plastry szynki , plastry sera żółtego.
4.Boki ciasta francuskiego ponacinać prostopadle do fileta pasy o długości 1,5 cm.Na przemian zaplatać na wierzchu fileta.
5.Brytwankę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć gotowy filet w brytwanie. Posmarować rozkłuconym jajkie i posypać sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopniach około 30 min. Czas pieczenia zależy od grubości fileta.
Komentarze