Filet w sosie porowo-chrzanowym

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Delikatne mięso opieczone na masełku w aromatycznym sosie o chrzanowej nucie,danie które zrobisz w 30 minut! Podawać z ziemniakami lub ryżem.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag fileta z kurczaka
    1 por
    2 łyżeczki mąki
    100 ml słodkiej śmietanki 30%
    50 ml mleka 3,2%
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    2 łyżki oleju
    3 łyżki masła
    2 łyżeczki kremowego chrzanu ze słoiczka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos chrzanowy

Filet w sosie porowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso w przyprawach 1. Filety z kurczaka umyć pokroić na porcje lekko rozbić ręką,doprawić do smaku solą i pieprzem z każdej strony,oprószyć lekko mąką .
  • Obsmażamy 2. Na patelni rozgrzać masło-jedna łyżka z olejem obsmażyć filety z każdej strony-najlepiej pod przykryciem aż będą miękkie.Trzymać w cieple.
  • Sos 3. Por pokroić na krążki wrzucić do rondelka dodać 2 łyżki masła i dusić pod przykryciem około 5-6 minut mieszając od czasu do czasu,następnie oprószyć 2 łyżeczkami mąki wlać mleko i śmietankę mieszać energicznie aż sos zacznie gęstnieć,dołożyć chrzan wymieszać ,zestawić z ognia.Przed podaniem polać filety sosem podawać z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem.
    Smacznego!

Porady

Jeśli ktoś lubi bardziej dietetycznie pierś z kurczaka można posypać ziołami i ugotować w parowarze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować