Filet w panierce z sera feta i marchewki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Taki filet będzie smacznym uświetnieniem niedzielnego obiadu, gdyż ma wyjątkowy, oryginalny smak:)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    3 pojedyncze filety z kurczaka ( około 750 g)
    100 g sera feta
    50 g marchewki (obranej)
    jajko
    ½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka PO STAROPOLSKU
    szczypta pieprzu świeżo mielonego
    3 łyżki mąki
    tłuszcz do smażenia

Filet w panierce z sera feta i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Ser feta rozcieramy łyżką, wbijamy jajko, roztrzepujemy wszystko dokładnie trzepaczką, dodajemy marchewkę, przyprawy i mieszamy dokładnie.
  • 3. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem , każdy filet przekrawamy wzdłuż i delikatnie rozbijamy tłuczkiem(możemy odrobinę posolić pamiętając o tym, że ser feta jest słony a do panierki dodajemy też przyprawy), obtaczamy w mące.
  • 4. Następnie w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy