Taki filet będzie smacznym uświetnieniem niedzielnego obiadu, gdyż ma wyjątkowy, oryginalny smak:)
25 min
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
3 pojedyncze filety z kurczaka ( około 750 g)
100 g sera feta
50 g marchewki (obranej)
jajko
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka PO STAROPOLSKU
szczypta pieprzu świeżo mielonego
3 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia
Filet w panierce z sera feta i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.Ser feta rozcieramy łyżką, wbijamy jajko, roztrzepujemy wszystko dokładnie trzepaczką, dodajemy marchewkę, przyprawy i mieszamy dokładnie.
3.Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem , każdy filet przekrawamy wzdłuż i delikatnie rozbijamy tłuczkiem(możemy odrobinę posolić pamiętając o tym, że ser feta jest słony a do panierki dodajemy też przyprawy), obtaczamy w mące.
4.Następnie w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Komentarze