Fileciki rybne w delikatesowym sosie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis znalazłam w książce kucharskiej Kuchnia Polska. Nie byłam do niego przekonana, ale jak posmakowałam to okazało się że danie jest rewelacyjne. Możemy podać je nawet na imprezę urodzinową lub inną.

  • 50 min

Składniki:

  • - 6 średniej wielkości filetów z białej ryby ( ja użyłam Tilapię)
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia

    sos:

    - 2 cebule
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 mała papryka czerwona
    - 5 dużych pieczarek
    - 3 łyżki cukru
    - pół szklanki octu 10 %
    - płaska łyżeczka imbiru mielonego i białego pieprzu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Fileciki rybne w delikatesowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moczenie ryby w mleku i wodzie 1. Filety moczymy 20 minut w wodzie z mlekiem, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na głębokim oleju rumieniąc z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym.
  • Smażenie warzyw 2. Sos:

    Pozostały tłuszcz ze smażenia ryb uzupełniamy, smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka i czosnkiem posiekanym w małą kosteczkę. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę.Smażymy 3 minuty, dodajemy przyprawy, cukier, ocet, zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, często mieszając.
  • Gotowe danie 3. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy 1 minutę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet do następnego dnia.
    Porcję ryby podajemy na zimno, lekko polane sosem.
  • 4. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy 1 minutę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w chłodne miejsce - nawet do następnego dnia.
    Porcję ryby podajemy na zimno, lekko polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować