Figowy raj, czyli figi na kruchym cieście z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na kruchy spód zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. 4 żaroodporne naczynia o średnicy 11 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części i wyklejamy nim naczynia. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez około 15 minut. 1 jajko ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto. 4 figi przekrawamy na krzyż do około 2/3 wysokości, tak aby się ładnie rozchyliły, ale nie rozpadły.Tak rozciętą figę układamy na środku masy serowej. Pozostałe figi kroimy na cienkie plasterki i układamy dookoła całej figi. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy, a następnie wkładamy po 2-3 łyżeczki do rozciętej figi. Całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą deserową.
Komentarze