Figowy raj, czyli figi na kruchym cieście z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mój Mąż powiedział, że to najlepszy deser jaki jadł :)

  • 45 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    125 g mąki pszennej
    64 g białego cukru
    50 g masła + masło do wysmarowania naczyń żaroodpornych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko

    Masa mascarpone:
    100 g serka mascarpone
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    8 świeżych fig
    białko z 1 jajka
    2 łyżeczki cukru pudru
    odrobina startej deserowej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Figowy raj, czyli figi na kruchym cieście z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na kruchy spód zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. 4 żaroodporne naczynia o średnicy 11 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 równe części i wyklejamy nim naczynia. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez około 15 minut. 1 jajko ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto. 4 figi przekrawamy na krzyż do około 2/3 wysokości, tak aby się ładnie rozchyliły, ale nie rozpadły.Tak rozciętą figę układamy na środku masy serowej. Pozostałe figi kroimy na cienkie plasterki i układamy dookoła całej figi. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy, a następnie wkładamy po 2-3 łyżeczki do rozciętej figi. Całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą deserową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować