Figi w cieście francuskim z serem camembert

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo lubię to połączenie smaków - nadaje się zarówno na przystawkę, jak też na samodzielną przekąskę. Świeże figi, delikatnie rozpływający się ser urozmaicony chrupiącym dodatkiem w postaci słonych orzeszków pistacjowych, a to wszystko zamknięte w sakiewce z ciasta francuskiego.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki (dla 2 osób):
    · 2 kwadraty ciasta francuskiego
    · 2 świeże figi
    · 2 grube plastry sera camembert
    · kilka obranych orzeszków pistacjowych
    · jajko

Figi w cieście francuskim z serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Figi w cieście francuskim z serem camembert 1. Na środek ciasta francuskiego układamy plaster sera. Na serze układamy pokrojoną na ćwiartki figę, posypujemy orzeszkami. Brzegi ciasta, posmarowane rozbełtanym jajkiem, zlepiamy ze sobą tworząc kształt sakiewek. W taki sam sposób przygotowujemy drugą paczuszkę. Obie smarujemy pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy