Fiołkowa sałatka z marynowanymi pomarańczami.

0 (0 ocen)

. Sałatkę nazwałem fiołkowa, powinno być bratkowa. W końcu fiołki są też kwiatami jadalnymi. Podając sałatkę dzieciom nie dodajemy do marynaty likieru. Marynujemy w samym balsamico.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
    1 główka sałaty cukrowe albo lodowej
    100 ml.aceto balsamico di Modena
    40 ml. likier pomarańczowy cointreau
    Pestki uprażonej dymi
    Miniaturowe bratki
    Oliwa extra virgin
    Zielony pieprz z zalewy
    Oliwki faszerowane papryczkami
    Sól

Fiołkowa sałatka z marynowanymi pomarańczami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki. Marynować w aceto balsamico di Modena wymieszanym z likierem Cointreau przez około 1 godzinę.
    Na paterze ułożyć sałatę, wyjęte z octu plastry pomarańczy , posypać bratkami i ziarnami uprażonej dyni.
    Polać sosem: balsamico z marynaty do którego dodać oliwę extra virgin i sól. Sałatkę serwować schłodzoną.

    Wersja hard: dodatkowo posypać zielonym pieprzem z zalewy i oliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy