"Fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami

4.48 (165 ocen)

  • 45 min

Jagodowy sernik na zimno z chrupiącym spodem z markizów, to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia.

  • 45 min

Składniki:

  • Spód:
    250 g kakaowych markizów
    80 g stopionego masła
    Sernik:
    1 litr jagód
    1 kg sera twarogowego na sernik (z wiaderka)
    200 ml śmietany 30%
    7 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki esencji waniliowej
    3 łyżki żelatyny
    1/3 gorącej wody
    Dodatkowo:
    200 ml śmietany kremówki
    świeże listki mięty
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

"fioletowe runo" sernik na zimno z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę. Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi jagodami oraz świeżymi listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować