Jakiś czas temu kupiłam fioletowe ziemniaki i od razu postanowiłam, że zrobię z nich fioletowe kluski śląski. Jak postanowiłam, tak zrobiłam i efekt możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej.
45 min
Dla 3 osób
Składniki:
500 g fioletowych ziemniaków
1 żółtko
2 czubate łyżki mąki pszennej
150-200 g mąki ziemniaczanej
sól do smaku
Fioletowe kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w łupinach, odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Ja zamiast maszynki do mięsa użyłam blendera z końcówką do robienia puree z warzyw. Do ziemniaczanego puree dodajemy żółtko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kluski wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je, w środku robimy wgłębienie. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 5 minut.
Komentarze