Fioletowe kluski śląskie

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 3 osób

Jakiś czas temu kupiłam fioletowe ziemniaki i od razu postanowiłam, że zrobię z nich fioletowe kluski śląski. Jak postanowiłam, tak zrobiłam i efekt możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej.

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500 g fioletowych ziemniaków
    1 żółtko
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    150-200 g mąki ziemniaczanej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Fioletowe kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w łupinach, odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Ja zamiast maszynki do mięsa użyłam blendera z końcówką do robienia puree z warzyw. Do ziemniaczanego puree dodajemy żółtko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kluski wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je, w środku robimy wgłębienie. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fioletowe ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować