jeżyny posiadają wiele prozdrowotnych właściwości,m.in antynowotworowych, pomagają także w zapobieganiu chorobom oczu i kości. Są także bogatym źródłem błonnika dzięku któremu wspomagają proces odchudzania
Składniki:
„Fioletowe cudo z jeżynami”
Składniki:
(porcje dla 4 osób)
• 150 g jeżyn
• 2 łyżki drobnego cukru
• 4 okrągłe biszkopty
• 250 g serka mascarpone
• 4 łyżki cukru pudru
• Sok z połowy cytryny
• 3 łyżki jogurtu naturalnego lub naturalnego serka homogenizowanego
Krem jeżynowy z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jeżyny wrzucamy do rondla, posypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
2. Sok z połowy cytryny mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy.
3. Na dnie pucharków układmy po 1 biszkopcie, przekładamy gęstą masę i polewamy jeżynami wraz z syropem. Dekorujemy według uznania.
To bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu deser. Idealnie sprawdzi się gdy zjawią się niezapowiedziani goście. Zachwyca smakiem i wyglądem. Szybko znika z pucharków
Smacznego!
Komentarze