Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę, że warto.
Fińskie zielone naleśniki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Wlać mleko, szczyptę soli i startą gałkę muszkatołową. Zmiksować.
Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać.
Jajko utrzeć z cukrem.
Dokładnie wymieszać z ubitą masą.
Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać.
Dodać do ciasta i wymieszać.
Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem.
Usmażyłem 4 duże naleśniki.
Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne.
Komentarze