Tradycyjny fiński naleśnik w zapiekanej formie. Szybki i bezproblemowy do zrobienia. Zjedliśmy posypany tartą czekoladą, ale można podać także z dżemem lub owocami
Fiński naleśnik z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wsypać przesianą 1 szklankę przesianej mąki (najlepiej tortowej lub innej jasnej). Wlać mleko w temperaturze pokojowej, dodać cukier i zmiksować.
Wbić 2 jajka, ponownie zmiksować. Odstawić na 15 minut. Ponownie zmiksować.
Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, rozpuścić i dokładnie rozprowadzić po dnie (rozpuściłam w mikrofalówce).
Wlać masę naleśnikową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. Naleśnik wyrośnie mocno na brzegach a później opadnie.
Pokroić porcje i podawać posypane czekoladą lub z dżemem
Komentarze