Zimą stawiam na rozgrzewające i sycące potrawy. Tak właśnie powstała moja wersja brazylijskiego gulaszu. Zapraszam do wypróbowania, zwłaszcza, jeśli lubicie ostre, aromatyczne potrawy.
1 godz. 5 min
Składniki:
- 30 dag wołowiny
- 20 dag karkówki wieprzowej
- 10 dag kabanosów
- 20 dag boczku
- 2 czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- duża papryka czerwona
- szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej)
- 2 papryczki chilli
- puszka czerwonej fasoli
- sól czosnkowa
- przyprawa do wołowiny
- pieprz kajeński
- ostra i słodka papryka
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
Feijoada completa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę i wołowinę ugotować po czym pokroić w małą kostkę. Pokroić w kostkę boczek, paprykę i cebulę, czosnek posiekać w cieniutkie plasterki, a kabanosy pokroić w małe kawałki. Wrzucić boczek do garnka i wytopić tłuszcz na bardzo małym ogniu. Po 5 minutach zwiększyć ogień, dodać oliwę z masłem. Gdy tłuszcze się połączą dodać paprykę, cebulę, czosnek, kabanosy oraz posiekane bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy i gotować do miękkości. Podawać posypany poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką.
Komentarze