Faworki zwane inaczej chrustem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, alkohol/ ocet, cukier waniliowy i szczyptę soli, siekamy wszystko a następnie zagniatamy chwilę ciasto. Jak mamy gotowe ciasto, ubijamy je wałkiem aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Ciasto wałkujemy bardzo cienko - musi być naprawdę cienkie i kroimy w wąskie pasy, ok 3 cm szerokości i 10 cm długości. Na każdym robimy na środku małe nacięcie. Aby zrobić ciasteczko jeden koniec faworka przekładamy przez dziurkę ( nacięcie) i przeciągamy.
2.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany) a następnie wrzucony faworki. Faworki powinny szybko wypływać na powierzchnię i szybko się „napowietrzyć” wtedy temperatura jest dobra. Następne pozostałe faworki wykładamy partiami na gorący tłuszcz i smażymy na złocisty kolor. Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub serwetką - musza wchłonąć tłuszcz. Lekko wystudzone przekładamy na większy półmisek i każdą partię posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze