Faworki zwane inaczej chrustem

0 (0 ocen)

  • Średni

Karnawałowa, krucha przekąska.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - żółtka: 7 sztuk
    - śmietana 18%: 250 gramów
    - spirytus: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - planta do smażenia: 2 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki zwane inaczej chrustem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, alkohol/ ocet, cukier waniliowy i szczyptę soli, siekamy wszystko a następnie zagniatamy chwilę ciasto. Jak mamy gotowe ciasto, ubijamy je wałkiem aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Ciasto wałkujemy bardzo cienko - musi być naprawdę cienkie i kroimy w wąskie pasy, ok 3 cm szerokości i 10 cm długości. Na każdym robimy na środku małe nacięcie. Aby zrobić ciasteczko jeden koniec faworka przekładamy przez dziurkę ( nacięcie) i przeciągamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany) a następnie wrzucony faworki. Faworki powinny szybko wypływać na powierzchnię i szybko się „napowietrzyć” wtedy temperatura jest dobra. Następne pozostałe faworki wykładamy partiami na gorący tłuszcz i smażymy na złocisty kolor. Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub serwetką - musza wchłonąć tłuszcz. Lekko wystudzone przekładamy na większy półmisek i każdą partię posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować