faworki z trzech mąk....

4.5 (177 ocen)

faworki są przepyszne

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (krupczatka, tortowa i zwykła -- każdej 1 szklanka)
    7 żółtek
    250 g śmietany 18 lub 22%
    1 łyżka spirytusu
    1 szczypta soli
    1 łyżka cukru waniliowego
    700 g smalcu do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki z trzech mąk.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blat wysypujemy wszystkie rodzaje mąki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Tłuczkiem lub wałkiem "wybijamy"ciasto.
  • 2. Cieniutko wałkujemy; im cieniej tym lepiej. Kroimy paski o 3-4cm szerokości i około 10 cm długości. Po środku robimy nacięcie, jeden koniec faworka przekładam przez dziurkę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy smalec, najlepszy jest smalec nie tam jakieś oleje. Następnie wrzucamy faworki i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.
  • faworek 4. Odkładamy na talerz z papierowym ręcznikiem, kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować