Faworki z piekarnika – wegańskie

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Faworki - inne niż te tradycyjne. Pieczone w piekarniku i najważniejsze że nie w tłuszczu. Są dużo zdrowsze. I smak też inny.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 i ¾ szklanki mąki tortowej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu +1 łyżka wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    ½ szklanki przegotowanej letniej wody
    Papier do pieczenia
    Cukier puder do oprószenia faworków.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Faworki z piekarnika – wegańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier – wymieszać. W środku zrobić dołek, wlać olej, ocet i 1 łyżkę wody – wymieszać. Następnie dolewać wodę i zagniatać ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy około 30 minut. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cienko, kroimy na cienkie prostokąty, nacinamy w środku i przeciągamy jeden z końców paska. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy faworki w małych odstępach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy na złoty kolor – u mnie 15 minut. Wystudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

1.faworki można oprószyć cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować