Faworki z piwem

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejna propozycja na faworki z dodatkiem piwa. Wcale go nie czuć ale dodatek cukru waniliowego sprawia, że mają fantastyczny smak, a podczas smażenia czuć aromat cukru.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    1/2 szklanki piwa
    2 łyżki gęstej śmietany
    opakowanie cukru waniliowego
    1/3 łyżeczki soli
    litr oleju
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę przesiewamy na stolnicę, żółtka ucieramy wraz z cukrem, solą, śmietaną i piwem. Mieszankę wlewamy powoli do maki jednocześnie zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy już jednolite ciasto musimy je wybić wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • 2. Następnie zwijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto bardzo cienko wałkujemy kroimy na rąby, w środku każdego robimy wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta tak by utworzyły węzeł.
  • 3. Smażymy z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować