Obowiązkowa przekąska podczas tłustego czwartku w moim domu. Jako dziecko potrafiłam zjeść całą miskę na raz i czekałam zawszę na nie z niecierpliwością :)
Składniki:
(Na ponad 100 cienkich faworków)
3 szklanki mąki pszennej+ do posypania stolnicy
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
200ml śmietany 18% (ok.6 łyżek)
60ml. wódki 40%
3-4 kostki smalcu do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Faworki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
Dodać mąkę , śmietanę oraz wódkę.
Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , obić je z każdej strony tłuczkiem. ( dzięki temu powstaną bąbelki)
Odstawić na 30 min by odpoczęło.
2.Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką , wałkować cienkie plaski.
Każdy ciąć w paski , w którym robić nożykiem dziurkę.
Przeciągnąć jeden z końców faworka przez środek.
3.W garnku rozgrzać smalec , smażyć faworki porcjami na rumiano z obu stron , uważając by się nie przypaliły.
Wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Komentarze