Faworki tradycyjne

0 (0 ocen)

Obowiązkowa przekąska podczas tłustego czwartku w moim domu. Jako dziecko potrafiłam zjeść całą miskę na raz i czekałam zawszę na nie z niecierpliwością :)

Składniki:

  • (Na ponad 100 cienkich faworków)
    3 szklanki mąki pszennej+ do posypania stolnicy
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    200ml śmietany 18% (ok.6 łyżek)
    60ml. wódki 40%
    3-4 kostki smalcu do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
    Dodać mąkę , śmietanę oraz wódkę.
    Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , obić je z każdej strony tłuczkiem. ( dzięki temu powstaną bąbelki)
    Odstawić na 30 min by odpoczęło.
  • faworki 2. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką , wałkować cienkie plaski.
    Każdy ciąć w paski , w którym robić nożykiem dziurkę.
    Przeciągnąć jeden z końców faworka przez środek.
  • faworki 3. W garnku rozgrzać smalec , smażyć faworki porcjami na rumiano z obu stron , uważając by się nie przypaliły.
    Wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • 4. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować