Faworki - Chrusty

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Złote i kruche smakołyki karnawałowe i na co dzień.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    4 zółtka
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    5-6 łyżek śmietany 18%
    olej rzepakowy do smażenia

    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać śmietanę, żółtka i alkohol, całość wyrobić na gładkie ciasto. Owinąc folia i odłożyć na 20-30 min aby ciasto odpoczeło.
  • 2. Ciasto przełożyć na stolnicę i wybijać wałkiem tak aby w cieście pojawiły sie pęcherzyki powietrza – około 15-20 min jak nam starczy siły :) (ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. )
  • 3. Ciasto podzielić na 3-4 części i pojedyńcze kawałki rozwałkować na stolnicy na cieniutki placek. Radełkiem wykrajać prostokaty o wielkości 10cm x3cm. Każdy prostokat naciąć pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
  • 4. Smażyc na goracym tłuszczu z obu stron kilka sekund na złoty kolor. Odsaczać na ręczniku papierowym.
  • 5. Podawać opruszone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować