Faworki (chrusty)

4.5 (170 ocen)

Delikatne, chrupiące i bardzo smaczne faworki (chrusty). Pięknie wyglądają. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    5 żółtek
    szczypta soli
    1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
    3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki (chrusty) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dobrze zagnieść rękami do uzyskania gładkiego ciasta. Owinąć go w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej do odpoczęcia (około 30 minut)
  • 2. 1. Po tym czasie ciasto zbijać wałkiem (około 15-30 minut), aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza- (rozwałkowywać,składać i uderzać wałkiem) Po tym czasie ciasto ponownie owinąć w folię i schłodzić w lodówce około 30 minut.
  • Formowanie faworków 3. 1. Po schłodzeniu ciasto cienko rozwałkować, a następnie pokroić w prostokąty lub równoległoboki o szerokości około 2 cm i długości około 9-10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku nożem, a następnie jeden z końców przewlec przez otwór.
  • Smażenie faworków 4. 1. Tak przygotowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju (175st.C) z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
  • Odsączone faworki 5. 1. Lekko ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować