FAWORKI (CHRUST) JAK U BABCI

4.76 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ze starego zeszytu mojej Babci. Zawsze wyjdą i bedą mega chrupkie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
    5 żóltek
    1 jajko
    5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżka wódki
    2 łyżki cukru pudru
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.76 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Faworki (chrust) jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać szczyptę soli i posiekane masło, które rozetrzeć pomiędzy palcami z mąką. 1 całe jajko, pozostałe żółtka oraz cukier utrzeć na biały puch. Do ubitych jajek dodać mąkę, następnie śmietanę, wódkę, dobrze wymieszać, wygnieść. Ciasto jest dośc twarde, odkładamy je na min pól godziny, zmięknie i będzie fajnie dawało się wałkować.
    Gotowe ciasto wałkujemy bardzo cienko, kroimy na paseczki, w których robimy dziurkę i przekładamy ciasto robiąc kształt faworka. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować