Faworki czyli chrusty

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Polecam serdecznie mój przepis, ponieważ nie trzeba ciasta zbyt długo bić, by uzyskać kruche i wyrośnięte chrusty.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    3 żółtka
    4 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu
    szczypta soli

    tłuszcz do smażenia

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki czyli chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki czyli chrusty 1. Przesianą mąkę zagniatamy z żółtkami, śmietaną, proszkiem do pieczenia, spirytusem i solą. Następnie zagniecione ciasto chwilę bijemy tłuczkiem, wałkiem (ok. 5 minut) do uzyskania pęcherzyków.
  • Faworki czyli chrusty 2. Ciasto dzielimy na kilka niewielkich części, każdą część rozwałkowujemy (pozostałe ciasto przykrywamy ściereczkę, by się nie zeschło) bardzo cieniutko i radełkiem/nożem wycinamy prostokąty dowolnej długości (najlepiej takie, by zmieściły się w rondelku/patelni), a na ich środku robimy niewielkie nacięcie. Każdy prostokąt wywijamy w charakterystyczny dla faworków sposób.
  • 3. Chrusty smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obydwu stron. Następnie układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować