Faworki czyli chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę zagniatamy z żółtkami, śmietaną, proszkiem do pieczenia, spirytusem i solą. Następnie zagniecione ciasto chwilę bijemy tłuczkiem, wałkiem (ok. 5 minut) do uzyskania pęcherzyków.
2.Ciasto dzielimy na kilka niewielkich części, każdą część rozwałkowujemy (pozostałe ciasto przykrywamy ściereczkę, by się nie zeschło) bardzo cieniutko i radełkiem/nożem wycinamy prostokąty dowolnej długości (najlepiej takie, by zmieściły się w rondelku/patelni), a na ich środku robimy niewielkie nacięcie. Każdy prostokąt wywijamy w charakterystyczny dla faworków sposób.
3.Chrusty smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obydwu stron. Następnie układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze