FAWORKI BABUNI

4.5 (181 ocen)

Faworki, chrust, chruściki, także kreple, polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem.Konkurują z pączkami o popularność.Dobre faworki powinny być jak chrust – powinny być złote, lekkie i krusz

Składniki:

  • 25 dkg mąki

    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

    1 łyżka masła

    5 żółtek

    2 łyżki cukru

    1 cukier waniliowy

    1 łyżeczka spirytusu

    Tłuszcz do smażenia ( olej, smalec, )
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść twarde ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać paski długości ok. 10 cm. Środek nacinać wzdłuż na 2-3 cm. Przez szparę przewlec jeden koniec paska, uformować ciastko.

    Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć, posypać cukrem, pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować