Faworki na krupczatce kruche i delikatne

4.48 (154 ocen)

  • 60 min

Faworki czyli chrusty, chruściki czy kręple. Najczęściej smażone w okresie karnawału, tłustego czwartku, i na ostatki. Falowane, chrupkie ciastka posypane cukrem pudrem, ze śmietanowego ciasta, smażone jak pączki.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki;

    mąka pszenna 2 szklanki 335 g
    mąka krupczatka 1 szklanka 215 g
    śmietana 18 % 250 g
    szczypta soli
    cukier waniliowy 16 g
    żółtka z 6-7 jaj
    spirytus lub rum 1 łyżka
    olej rzepakowy lub smalec do smażenia 1 litr
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki na krupczatce kruche i delikatne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mąki przesiać do misy, dodać żółtka, śmietanę, sól, cukier, spirytus i dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć na blat lub stolnicę lekko oprószyć mąką. Zagniatać ciasto na zmianę bijąc o blat lub uderzając wałkiem, powinno mieć konsystencję gładką i elastyczną. Im dłużej ciasto będzie ” bite ” tym więcej wtłoczymy w nie powietrza, dzięki temu podczas smażenia pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Ciasto owinąć folią spożywczą odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło w lodówce. Ciasto podzielić na parę części z każdej rozwałkować placek bardzo cienko, z którego radełkiem wykrawać paski o szerokości 3 cm, a długości 10 cm. W każdym pasku po środku naciąć faworka, jeden koniec przeciągnąć przez dziurę i lekko uformować kształt kokardy. Faworki smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Chrusty odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować