faworki maślane

4.49 (197 ocen)

co roku smażyłam faworki "Dziada i baby" lub "Faworki z 3 mąk" w tym roku skusiłam się na inny przepis. Faworki smakują troszkę inaczej niż te tradycyjne ale są bardzo dobre. Jakimś cudem na drugi dzień zawieruszyło mi się pół faworka i był równie smaczny

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    3 jajka
    4 łyżki mleka
    13 dag masła
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do obsypania faworków
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka, mleko, cukier i masło miksujemy i dodajemy po trochu mąki, stale miksując. Jeśli mikser już nie daje rady wyciągamy ciasto na stół i zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Następnie cienko je rozwałkowujemy i kroimy w paski. Każdy pasek nacinamy pośrodku i przewijamy, formując faworki.
  • 3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik do osączenia a potem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować