Fava - grecka pasta z grochu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ostatnio zagościła u mnie Fava czyli grecka pasta z grochu, która idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników oraz dodatek do mięs, ryb i warzyw. Pasta jest zdrowa, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Fava jest cennym źródłem białka, błonnika, witamin i mikroelementów.

  • 60 min

Składniki:

  • - 250 g grochu
    - 2 duże cebule
    - 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
    - sok z 1/2 cytryny
    - 1 - 2 ząbki czosnku
    - 0,5 łyżeczki kurkumy
    - 4 listki laurowe
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Fava - grecka pasta z grochu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch odstawiamy do namaczania, a następnie gotujemy go do miękkości. Groch gotujemy bez soli, ale z dodatkiem lisków laurowych. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Ugotowany groch i zeszkloną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, mieloną kurkumę i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Powstałą pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego!

Porady

Fava świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Jest świetnym dodatkiem do dań głównych oraz doskonałą przekąską, którą możemy podać z lekkim pieczywem lub słomką ptysiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Pasztet z grochu

To może cię zainteresować