Fasolka z kociołka na ogniu

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Korzystając z niedzielnego odpoczynku i pogody postanowiliśmy zrobić Fasolę z kociołka. Tradycyjnie, ja robiłam zupę, a Mąż zajmował się ogniskiem. Z naszego połączenia wyszła bardzo smaczna i gęsta grochówka. Tym razem jednak na podstawę użyłam wywaru drobiowego, ale śmiało można dodać inne, ulubio

  • 2 godz.

Składniki:

  • Rosół:

    5 udek z kurczaka
    ok 5 -6 litrów wody
    5 liści laurowych
    ok 10 kulek ziela angielskiego

    Wkład:

    5 pełnych garści fasoli (1 garść to jedna porcja)
    1/2 puszki czerwonej fasolki
    3 duże cebule
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    4 ziemniaki
    3 ząbki czosnku
    5 marchewek
    1/2 passaty z ziołami
    ok 20 dag wędzonego boczku
    kwaśna śmietana

    Przyprawy:

    kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, wegeta, pieprz, bazylia, majeranek, chilli con carne
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Fasolka z kociołka na ogniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miesko 1. Gotujemy rosół z podanych składników, studzimy. Udka dokładnie obieramy i odkładamy do miseczki. Fasolkę moczymy w wodzie ok 5 godz, następnie wrzucamy do zimnego rosołu i moczymy całą noc. Boczek kroimy na małą kostkę i chwilę podsmażamy na patelni. Marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy, kroimy na drobną kostkę. Cebulkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek, pokrojoną marchewkę, ziemniaki, pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok 20 minut.
  • zupa 2. Wywar drobiowy razem z fasolką gotujemy ok 20 minut, następnie przelewamy wszystko do żeliwnego, bądź innego odpowiedniego do gotowania na ogniu gara i dodajemy podduszone warzywa, boczek i mięso z udek. Rozpalamy ognisko, gar kładziemy na środku, a jego boki obkładamy palącym się drewnem. Zupka powinna gotować się ok 1 godz (trzeba kontrolować, aby się nie przypaliła).
  • zupa 3. Gar zdejmujemy z ognia, dodajemy czerwoną fasolkę, passatę i przyprawy, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu, tym razem bez przykrywki, aby lekko odparowała i zgęstniała.
  • 4. Podajemy ze świeżym pieczywem i śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (188 ocen)

fasolka na gęsto

2.33 (3 ocen)

Kaczka z kociołka

To może cię zainteresować