Fasolka szparagowa z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi

4.49 (146 ocen)

Smażona fasolka z pomidorkami koktajlowymi i kuskusem, który apetycznie się do niej poprzyklejał. Danie zdecydowanie bardziej syte i zdrowsze, niż tradycyjna fasolka z bułką. Posmakowała mi ta słodkawa wersja fasolki z ziołową nutą tymianku.

Składniki:

  • 500g fasolki szparagowej żółtej
    1/2 szklanki kaszy kuskus
    1/2 szklanki wody
    300g pomidorków koktajlowych
    2 łyżki masła
    3 gałązki tymianku
    1 łyżka miodu
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Fasolka szparagowa z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0di8iv4 1. Fasolkę umyć i obrać. Wlać do garnka ok 2 l wody dodając 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Włożyć fasolkę do zimnej wody i postawić na ogniu. Od momentu zawrzenia gotować do 10 min. W trakcie gotowania należy próbować, czy jest miękka. Po ugotowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
    Na patelni, najlepiej sprawdzi się tu wok, rozpuścić masło i wrzucić gałązki tymianku. Chwilę podsmażyć, po czym dodać miód i pomidorki koktajlowe. Smażyć, aż pomidorki zaczną pękać.
  • image-1unvo1p 2. W między czasie wrzącą wodą zalać kuskus i odstawić do napęcznienia.
    Należy go przemieszać lub najlepiej rozetrzeć w palcach.
  • image-1qx3f1x 3. Do pomidorków dodać fasolkę i chwilę obsmażyć. Po czym dodać kuskus. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kuskus Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować