Fasolka szparagowa duszona z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w niewielką kostkę. Lekko oprószamy solą.
2.Przygotowujemy warzywa: fasolkę myjemy, po czym odcinamy końce. Kroimy w niewielkie kawałki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez maszynkę, a paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w małą kosteczkę.
3.Fileta podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy zrobi się biały, wsypujemy cebulę z czosnkiem. Dodajemy chili i pokrojoną paprykę. Całość mieszamy i szklimy. Wsypujemy fasolkę i podlewamy niewielką ilością wody, po czym dusimy do odparowania wody.
4.Pomidory obieramy ze skóry (wpierw polewamy wrzątkiem). Kroimy w niewielką kostkę. Gdy fasolka będzie miękka, dodajemy pomidory i dusimy, aż się rozgotują. Podlewamy niewielką ilością wody, całość doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy. Podajemy na gorąco.
Komentarze