Fasolka po bretońsku w wersji fit

4.49 (196 ocen)

Gotowałam klasyczna fasolkę po bretońsku dla reszty rodzinki, więc postanowiłam przygotować wersję fit dla siebie. No po prostu jest świetna! I do tego niskokaloryczna-100 g to tylko 50 kcal

Składniki:

  • ½ żółtej cukinii- 160 g
    1 duża zielona cukinia- 200 g
    ½ czerwonej papryki- 35 g
    ½ żółtej papryki- 65 g
    2 małe marchewki- 70 g
    1 mała cebula
    230 g fasoli ugotowanej
    2 pomidory – 230 g
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego- 50 g
    1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej-15 g
    Sól, pieprz do smaku
    ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    1,5 łyżeczki majeranku suszonego
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Fasolka po bretońsku w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1tg1glf 1. Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę marchewkę.
  • image-29rfj4r 2. Po około 2 minutach dodać pokrojone papryki. Podlać 2 łyżkami wody i lekko poddusić.
  • image-0gsltcc 3. W między czasie cukinie pokroić w pół plasterki. Dodać do garnka i dusić dalej całość.
  • image-00p32qh 4. Po około 10 minutach dodać ugotowaną i odcedzoną fasolę.
  • image-0gselde 5. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i po kolejnych 5 minutach dodać do garnka. Gotować całość po miękkości warzyw. W miseczce wymieszać koncentrat z mąką i pół litrem wody. Mieszaninę przelać do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minuty. Doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fasola Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować