Gotowałam klasyczna fasolkę po bretońsku dla reszty rodzinki, więc postanowiłam przygotować wersję fit dla siebie. No po prostu jest świetna! I do tego niskokaloryczna-100 g to tylko 50 kcal
Składniki:
½ żółtej cukinii- 160 g
1 duża zielona cukinia- 200 g
½ czerwonej papryki- 35 g
½ żółtej papryki- 65 g
2 małe marchewki- 70 g
1 mała cebula
230 g fasoli ugotowanej
2 pomidory – 230 g
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego- 50 g
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej-15 g
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1,5 łyżeczki majeranku suszonego
Fasolka po bretońsku w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę marchewkę.
2.Po około 2 minutach dodać pokrojone papryki. Podlać 2 łyżkami wody i lekko poddusić.
3.W między czasie cukinie pokroić w pół plasterki. Dodać do garnka i dusić dalej całość.
4.Po około 10 minutach dodać ugotowaną i odcedzoną fasolę.
5.Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i po kolejnych 5 minutach dodać do garnka. Gotować całość po miękkości warzyw. W miseczce wymieszać koncentrat z mąką i pół litrem wody. Mieszaninę przelać do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minuty. Doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Smacznego!
Komentarze