Najlepsza jaką jadłam , w sosie z mięsistych świeżych pomidorów.Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.
Składniki:
( Na około 10 porcji)
1 kg. fasoli Jaś
2 laski cienkiej kiełbasy
300 g. boczku wędzonego
2 cebule
4 mięsiste pomidory
200 g. koncentratu pomidorowego ( 1 mały słoiczek)
1 łyżka smalcu do smażenia
2 łyżki masła do smażenia
4 łyżki masła+ mąka pszenna na zasmażkę
2 łyżki przyprawy do dań z fasoli
1 łyżki majeranku
1 łyżeczka chili
sól , pieprz
Fasolka po bretońsku w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na noc.
Następnego dnia fasolkę wraz z wodą w której się moczyła przełożyć do wysokiego garnka , dolać wody tyle by była parę cm. nad fasolką. ( można bulionu lub rosołu) , wstawić na gaz.
2.Boczek, kiełbasę oraz cebulę pokroić w kostkę , smażyć na rozgrzanym smalcu do przyrumienienia , zawartość patelni oraz przyprawy dodać do fasoli , wymieszać ( w razie gdy odparuje zbyt dużo wody dolać)
3.Pomidory obrać ze skórki , pokroić w ostkę.
Na patelni rozpuścić masło , smażyć pomidory do powstania gęstego sosu , dodać koncentrat pomidorowy wymieszać , sos pomidorowy przelać do garnka gdy fasolka będzie już miękka.
4.Pod koniec gotowania na patelni rozpuścić masło dodać tyle mąki pszennej by powstała gęsta zasmażka energicznie mieszając , na patelnie dodać także wywar z fasolki cały czas mieszając , przelać do garnka , wymieszać.
Gotowe danie dusić jeszcze chwilkę na wolnym ogniu do zgęstnięcia. ( Spróbować ew. wg gustu doprawić)
Komentarze