Fasolka po bretońsku w pomidorach

4.5 (174 ocen)

Najlepsza jaką jadłam , w sosie z mięsistych świeżych pomidorów.Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • ( Na około 10 porcji)
    1 kg. fasoli Jaś
    2 laski cienkiej kiełbasy
    300 g. boczku wędzonego
    2 cebule
    4 mięsiste pomidory
    200 g. koncentratu pomidorowego ( 1 mały słoiczek)
    1 łyżka smalcu do smażenia
    2 łyżki masła do smażenia
    4 łyżki masła+ mąka pszenna na zasmażkę
    2 łyżki przyprawy do dań z fasoli
    1 łyżki majeranku
    1 łyżeczka chili
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Fasolka po bretońsku w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faslka 1. Fasolę namoczyć na noc.
    Następnego dnia fasolkę wraz z wodą w której się moczyła przełożyć do wysokiego garnka , dolać wody tyle by była parę cm. nad fasolką. ( można bulionu lub rosołu) , wstawić na gaz.
  • kiełbasa , boczek, cebula 2. Boczek, kiełbasę oraz cebulę pokroić w kostkę , smażyć na rozgrzanym smalcu do przyrumienienia , zawartość patelni oraz przyprawy dodać do fasoli , wymieszać ( w razie gdy odparuje zbyt dużo wody dolać)
  • pomidory 3. Pomidory obrać ze skórki , pokroić w ostkę.
    Na patelni rozpuścić masło , smażyć pomidory do powstania gęstego sosu , dodać koncentrat pomidorowy wymieszać , sos pomidorowy przelać do garnka gdy fasolka będzie już miękka.
  • 4. Pod koniec gotowania na patelni rozpuścić masło dodać tyle mąki pszennej by powstała gęsta zasmażka energicznie mieszając , na patelnie dodać także wywar z fasolki cały czas mieszając , przelać do garnka , wymieszać.
    Gotowe danie dusić jeszcze chwilkę na wolnym ogniu do zgęstnięcia. ( Spróbować ew. wg gustu doprawić)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować