Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 15 godz.

Fasolka po bretońsku to bardzo proste danie aczkolwiek czasochłonne jednakże warte tego czasu.

  • 15 godz.

Składniki:

  • 500g fasoli jaś
    250g kiełbasy / dałam brocką /
    250g boczku wędzonego
    2 cebule
    1 łyżka majeranku
    3/4 słoika koncentratu pomidorowego / 190g /
    sól
    pieprz
    1/8 łyżeczki ostrej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy i zalewamy wodą, tak około 7 cm nad fasolkę. Odstawiamy na noc.
  • 2. Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej wodzie w której się moczyła. Po zagotowaniu solimy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie na patelni smażymy kiełbasę pokrojoną w półtalarki i boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodajemy cebulę również pociachaną w kostkę. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy do prawie gotowej fasolki. Jeszcze parę minut gotujemy. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku. Fasolki nie zaprawiamy mąką ponieważ podczas gotowania tworzy się naturalnie zagęszczony sos. Trochę to trwa ale jest pysznie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować