Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

poczciwa wszystkim znana fasolka

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
    200 g kiełbasy dobrej
    200 g boczku wędzonego
    1 duża cebula
    koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
    3 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    1 papryczka chili
    kolendra
    oregano
    bazylia
    łyżeczka cukru
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć ok 10 godzin wcześniej. Przepłukać, zalać czystą wodą i ugotować do miękkości.
    Wody powinno na koniec zostać tyle by fasola nie pływała a byla w niej zanurzona. W razie czego można dolać również rosołu. Dodać przyprawy po szczypcie ziół i drobniutko posiekaną papryczkę chili , nie dodawać soli.
    Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na patelni, przełożyć do garnka, na tym samym tłuszczu wytopionym z wędliny przyrumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać do fasoli razem z tłuszczem. Gotować ok 15 min. Koncentrat wymieszać z odrobiną wody i z mąką .. Doprawić fasolkę. Posolić i dodać cukier do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować