Fasolka po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 2 min

To sycące danie świetnie sprawdza się jako potrawa do słoika;)

  • 2 min

Składniki:

  • - pół opakowania fasoli białej drobnej (ok. 100g)
    - 1 puszka mieszanki meksykańskiej
    - 1 duża cebula
    - 2 pętka kiełbasy
    - 2 kostki bulionowe
    - przyprawy (u mnie: zioła prowansalskie, chili mielone, czosnek granulowany, przyprawa do dań z fasoli, wegeta, pieprz, majeranek)
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - oliwa
    - 3 ząbki czosnku
    - 1/2 pęczka koperku
    - łyżka mąki oraz łyżka jogurtu naturalnego

Fasolka po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczyć całą noc, rano zmienić wodę, zagotować z kostkami bulionowymi, przyprawami, koncentratem. Gotować ok. 40 min. pod przykryciem. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną kiełbaskę, a pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek (a jeśli chcemy dodać mięso mielone - podsmażamy po lekkim zrumienieniu kiełbasy). W tym momencie można też dorzucić pieczarki. Dodajemy też koperek. Gotujemy ok. 20 min., by sos zrobił się lekko gęsty. Maksymalnie zmniejszamy ogień, dodajemy osączoną mieszankę meksykańską i zaprawiamy jogurtem z mąką.

Porady

Potrawę można wzbogacić podsmażonym mięsem mielonym oraz pieczarkami. Dodając pokrojone w kostkę ziemniaki powstanie pyszne danie obiadowe. Wychodzi z niego również pyszna zupka fasolowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy