Fasolka bo bretońsku

5 (185 ocen)

Moja rodzina lubi fasolkę dość gęstą, dlatego taka właśnie jest. Najczęściej podaje ją do chleba. Mniam:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 300 g fasoli,
    • 200 g kiełbasy,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 cebula,
    • Około 300 ml przecieru pomidorowego (dość gęstego),
    • Majeranek,
    • Sól, świeżo mielony czarny pieprz,
    • Mielona papryka,
    • 1 łyżka mąki,
    • 1 łyżka masła,
    • Olej do smażenia,
    • 2-3 liście laurowe,
    • 3-4 ziela angielskie,
    • Pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka bo bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczona fasola 1. Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  • Smażenie kiełbasy 2. Między czasie cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę. Razem chwile smażymy.
  • dodanie przecieru pomidorowego 3. Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym i smażymy około 10 minut by lekko odparował.
    Gdy groch jest już miękki dokładamy do niego przygotowana kiełbasę z przecierem. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem, papryką, solą.
  • przygotowaniem zasmażki 4. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolkę.
    Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować