Fasolka na kwaśno.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Może stanowić samoistne danie lub smakowity dodatek do pieczonych mięs.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag fasolki ( namoczonej 3 godziny w przegotowanej wodzie )
    1 mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 łyżka przecieru pomidorowego ( opcjonalnie )
    1 łyżeczka octu winnego
    szczypta cukru
    sól i pieprz
    natka pietruszki

Fasolka na kwaśno. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy białą zasmażkę. 1. Odlewamy wodę z moczenia fasolki , wkładamy fasolkę do szybkowara , zalewamy wrzącą wodą ( 2 -3 centymetry nad fasolkę ) i dodajemy płaską łyżeczkę soli oraz ząbek czosnku . Zamykamy szybkowar i gotujemy od zamknięcia zaworka przez 20 minut . Otwieramy szybkowar. Rozpuszczamy masło na patelni i smażymy do zeszklenia cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę. Wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę, którą rozprowadzamy wodą spod gotowania fasoli. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki .Wody dodajemy tyle aby powstał gęsty sos.
  • Dodajemy natkę. 2. Ciągle mieszając dodajemy natkę , przecier pomidorowy ( opcjonalnie), ocet,cukier .
  • Dodajemy odcedzoną fasolkę. 3. Dodajemy odcedzoną fasolkę .Poprawiamy solą i pieprzem.
  • Fasolkę dusimy w sosie. 4. Całość mieszamy i dusimy jeszcze ok.10 minut co jakiś czas mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji
  • SMACZNEGO:) 5. Dzięki szybkowarowi (po namoczeniu fasoli )danie robi się w 30 minut !!!

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi smaku pomidorowego może zrezygnować z przecieru . Potrawa powinna mieć słodko-kwaśny smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy