Fasola z kiełbasą chorizo

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Dziś coś dla miłośników fasolki po bretońsku, fasola z kiełbasą chorizo! Dzięki hiszpańskiej kiełbasie chorizo danie ma zupełnie inny, bardziej wyrazisty i lekko pikantny smak. Do tego świeże pomidory i aromatyczna wędzona papryka!

  • 10 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦400 g fasoli Piękny Jaś
    ◦4 cebule
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦250-300 g kiełbasy chorizo
    ◦2 puszki krojonych pomidorów
    ◦3-4 świeże pomidory
    ◦1 łyżka suszonego cząbru
    ◦3 liście laurowe
    ◦4-5 całe ziela angielskie
    ◦1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦cukier
    ◦2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasola z kiełbasą chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i cząbru.

    Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż kiełbasa i cebula się zarumieni. Do fasolki dodajemy podsmażoną kiełbasę, pomidory z puszki i świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy ok. 10-15 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i ewentualnie cukrem.

    Dusimy jeszcze kilka minut.

    Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować