Dziś coś dla miłośników fasolki po bretońsku, fasola z kiełbasą chorizo! Dzięki hiszpańskiej kiełbasie chorizo danie ma zupełnie inny, bardziej wyrazisty i lekko pikantny smak. Do tego świeże pomidory i aromatyczna wędzona papryka!
10 godz.
Składniki:
Składniki:
◦400 g fasoli Piękny Jaś
◦4 cebule
◦3-4 ząbki czosnku
◦250-300 g kiełbasy chorizo
◦2 puszki krojonych pomidorów
◦3-4 świeże pomidory
◦1 łyżka suszonego cząbru
◦3 liście laurowe
◦4-5 całe ziela angielskie
◦1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
◦sól
◦pieprz
◦cukier
◦2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Fasola z kiełbasą chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i cząbru.
Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż kiełbasa i cebula się zarumieni. Do fasolki dodajemy podsmażoną kiełbasę, pomidory z puszki i świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dusimy ok. 10-15 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i ewentualnie cukrem.
Dusimy jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze