Zupa fasolowa na gęsto z kiełbasą i żeberkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pożywną zupa fasolowa z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako danie obiadowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 250 g fasoli Jaś średniej
    • 250 g kiełbasy - wędzonej i chudej
    • 1 pasek wędzonych żeberek
    • 2 cebule
    • 1/2 małego pora
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 4 ziemniaki
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • sól, pieprz, majeranek
    • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zupa fasolowa na gęsto z kiełbasą i żeberkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody w stosunku do ilości fasoli.
    • Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, pod koniec posolić. Gotować ok. 1,5 godziny.
    • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora w plasterki.
    • Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki.
    • Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki.
    • Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać również marchewkę i pietruszkę.
    • Tak samo podsmażyć kiełbasę.
    • Wszystko razem połączyć z fasolą, dodać pokrojone ziemniaki, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować ok. 30 minut, dodając liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw.
    • Gdy warzywa będą miękkie, odlać szklankę czystej zupy i zmiksować z kaszą gryczaną.
    • Połączyć z resztą zupy.
    • Zupę podawać z kawałkami żeberek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować