Fasolka nie musi być jedynie po bretońsku - czemu nie na orientalna nutę? Danie bardzo proste w wykonaniu, które, mimo niewielu składników, smakowo broni się doskonale. Fasolka podana na zimno może stanowić sałatkę.
Składniki:
300 g suchej drobnej fasoli (np. różnokolorowa)
2 średnie białe cebule
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
do smaku: pieprz cytrynowy, sól
Fasolowe curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed przygotowaniem potrawy (wieczorem) fasolkę namoczyć w wodzie. Nazajutrz odcedzić i ugotować w świeżej wodzie bez dodatków do miękkości. Odcedzić.
2.W garnku rozpuścić masło, dodać posiekane cebule, wsypać curry. Smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając.
3.Następnie dołożyć fasolkę, posiekany koperek i paprykę w proszku - wymieszać. Całość smażyć jeszcze 5 min.
4.Fasolkę doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno (np. z ciemnym pieczywem).
Komentarze