Fasolowa z boczkiem i zacierkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczna, rozgrzewająca i sycąca zupa. W sam raz na jesienno-zimowy obiad.

Składniki:

  • 200g fasoli
    200g boczku parzonego
    1 kiełbaska toruńska
    2 łyżki oleju do smażenia
    marchewka
    korzeń pietruszki
    kawałek korzenia selera
    2 łodygi naci selera
    3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela ang.
    cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    łyżka majeranku
    łyżeczka słodkiej papryki
    4 łyżki zacierek
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zacierki

Fasolowa z boczkiem i zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa przesmażyć 1. Dzień wcześniej fasolę wypłukać i zalać ok 1,5 litra zimnej wody. Na drugi dzień gotować ją godzinę. Połowę boczku pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek , zeszklić. Gdy cebulka się zrumieni dodać starte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Smażyć kilka minut, następnie dodać do fasoli. Dolać jeszcze ok 1/2 l gorącej wody, wrzucić liście selera. Kiełbaskę pokroić w półplasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, dodać liście laurowe i ziele ang. Gotować do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i zacierki i gotować jeszcze kilka minut.
  • 2. Resztę boczku pokroić w cieniutkie i wąskie paseczki i mocno wysmażyć na suchej patelni. Zupę nalewać do miseczek, podawać z chrupiącym, wysmażonym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fasolowa z zacierkami

To może cię zainteresować