Czemu na prowansalski sposób? Ponieważ farsz zrobiłam podobnie jak znane nam pomidory po prowansalsku ( z bułką tartą, oliwą i ziołami). Uszlachetniłam patisona suszonymi grzybami z tego roku :)
Składniki:
Składniki na 1 porcję:
1 średni patison
ok. 6 suszonych grzybów leśnych
pół szklanki bułki tartej
2 zgniecione ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
1 cebula
¼ szklanki tartego parmezanu
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej do smażenia
Faszerowany patison z grzybami na prowansalski sposób - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patisona myjemy, obcinamy mu "kapelusz" i wydrążamy miąższ. Potem gotujemy go w osolonym wrzątku aż będzie na wpół miękki. Następnie wyciągamy z wody i osuszamy. Suszone grzyby najpierw moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie a potem kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, następnie dodajemy grzyby i wszystko razem smażymy.Zalewamy wodą i całość dusimy aż grzyby będą miękkie (jakieś 15 minut).
Komentarze