Faszerowany kabaczek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowaniu poświęcam się bez reszty. Uwielbiam przeglądać przepisy, a te, które wybiorę, natychmiast wykorzystuję. Kabaczek jest pyszny na gorąco. Można go podawać jako przystawkę, danie obiadowe lub n

Składniki:

  • ● 2 kabaczki
    ● 30 dag grzybów (np. prawdziwków, kozaków lub gąsek)
    ● cebula
    ● łyżka smalcu
    ● pieprz
    ● sól
    ● 2 żółtka
    ● 6 łyżek startego żółtego sera
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● 2 pomidory
    ● łyżka masła

Faszerowany kabaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowany kabaczek 1. Oczyszczone i umyte grzyby
    siekamy. Cebulę drobno
    kroimy i dusimy 15 minut na
    smalcu, lekko solimy i skrapiamy
    wodą. Następnie dodajemy
    żółtka, natkę i ser, doprawiamy
    solą i pieprzem. Mieszamy
  • 2. Umyte i osuszone kabaczki
    przekrawamy wzdłuż na pół
    i wydrążamy nasiona. Połówki
    napełniamy nadzieniem grzybowym.
    Składamy połówki razem,
    tworząc całe kabaczki.
    Smarujemy masłem i na 20-30
    minut wstawiamy do piekarnika
    rozgrzanego do temperatury
    170 °C, aby lekko zmiękł i delikatnie
    się zrumienił.
  • 3. Pomidory nacinamy na
    krzyż, zalewamy wrzątkiem
    i od razu obieramy. Następnie
    kroimy w plastry i obkładamy
    nimi kabaczki. Ponownie wkładamy
    do piekarnika i kilka minut
    zapiekamy. Kroimy
    w średniej grubości plastry.

Porady

● Kabaczki można też zapiec w folii aluminiowej. Wówczas pomidory dodajemy od razu. ● Kabaczki wydrążamy niezbyt głęboko, by nie były wiotkie– wtedy trudniej nałożyć farsz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy