Faszerowany bakłażan

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Nadziany bakłażan. Dwie wersje z boczkiem dla mięsożernych i z fasolą dla wege.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 średniej wielkości bakłażany
    pół szklanki ryżu arborio do risotto
    szklanka tartego parmezanu
    czerwona cebula
    ząbek czosnku
    olej do podsmażenia
    oregano do smaku
    boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian
    sól i pieprz
    szczypta pieprzu cayenne
    pomidor świeży obrany ze skórki
    natka pietruszki
    bulion ok szklanki

Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowany bakłażan 1. Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster z długości. Wydrążyć środek łyżką tak, aby zostały jedno centymetrowe ścianki. Obsypać solą. Odstawić. Przed faszerowaniem wylać zebraną się tam wodę.
    W rondlu ugotuj osolonej w wodze ryż al dente. Odcedź. Przepłucz w zimnej wodzie.
    Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, boczek / fasolę. Zrumień. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę wnętrze bakłażana. Dopraw solą. Teraz dodaj pomidor pokrojony w dość dużą kostkę. Na koniec ryż i pieprz cayenne oraz oregano. Całość wymieszaj. Faszeruj bakłażany.
    Do naczynia, w którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu, połóż bakłażany. Zacznij piec ok 60 minut w 190 stopniach.

    Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp natką i podawaj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy