Faszerowane plastry cukinii świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowo-ziołowego.
20 min
Składniki:
duża cukinia
biała cebula
2 ząbki czosnku
6-8 kawałków suszonych pomidorów
200g mięsa mielonego
10 dag sera żółtego
sól czarny pieprz
oregano
tymianek
bazylia
masło klarowane do smażenia
ewentualnie jajko i bułka tarta do panierowania
Faszerowane plastry cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy, razem przesmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku, solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i bazylią. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. Przestudzamy. Ser żółty ścieramy i łączymy z mięsem.
Cukinię myjemy, kroimy ze skórka na plastry grubości 1cm, wycinamy lub wykrawamy foremką do ciastek kółko.
3.Plastry układamy na mocno rozgrzanej patelni i przesmażamy krótko z obu stron przewracając łopatką. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wg. upodobań możemy cukinie przed smażeniem panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Komentarze