Faszerowane plastry cukinii

4.49 (178 ocen)

  • 20 min

Faszerowane plastry cukinii świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowo-ziołowego.

  • 20 min

Składniki:

  • duża cukinia
    biała cebula
    2 ząbki czosnku
    6-8 kawałków suszonych pomidorów
    200g mięsa mielonego
    10 dag sera żółtego
    sól czarny pieprz
    oregano
    tymianek
    bazylia
    masło klarowane do smażenia
    ewentualnie jajko i bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Faszerowane plastry cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane plastry cukinii 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy, razem przesmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku, solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i bazylią. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. Przestudzamy. Ser żółty ścieramy i łączymy z mięsem.
    Cukinię myjemy, kroimy ze skórka na plastry grubości 1cm, wycinamy lub wykrawamy foremką do ciastek kółko.
  • Faszerowane plastry cukinii 2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Plastry cukinii nadziewamy farszem.
  • Faszerowane plastry cukinii 3. Plastry układamy na mocno rozgrzanej patelni i przesmażamy krótko z obu stron przewracając łopatką. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Wg. upodobań możemy cukinie przed smażeniem panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować