Faszerowane pieczarki z szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć,odciąć ogonki i łyżeczką wydrążyć częściowo środki.Kapelusze zamoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny,ogonki i wydrążone środki drobno pokroić i skropić sokiem z cytryny.Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
2.W garnku zagotować wodę z moczenia kapeluszy,przyprawić solą,przyprawa uniwersalna,włożyć kapelusze pieczarek i gałązki rozmarynu.Gotować około 10 min.wyjąć z wywaru.Wywar zachować.
3.W wywarze ugotować obrane,umyte ziemniaki przekrojone na połowę około 15 min.odcedzić i delikatnie odparować,przestudzić.
4.Na patelni rozgrzać masło,włożyć pokrojone pieczarki,czosnek i smażyć do czasu odparowania wody.Przyprawić do smaku solą,pieprzem.
5.Dodać szpinak i smażyć do całkowitego odparowania wody.Wlać śmietanę,wymieszać,przyprawić do smaku przyprawami,chwilę smażyć mieszając,pozostawić do przestudzenia.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i 2 łyżki dodać do usmażonego szpinaku,wymieszać.
6.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,ułożyć ziemniaki płaską stroną do naczynia,posypać niewielką ilością sera i listkami rozmarynu.
7.Ugotowane kapelusze pieczarek napełnić szpinakiem i ułożyć w dwóch rzędach na ziemniakach.Obłożyć pozostałym szpinakiem.
8.Całość posypać pozostałym serem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać 15 min.Podawać gorące.
9.Wyjąć porcję zapiekanych pieczarek na talerz,ozdobić.
Porady
Ja przygotowuję taką zapiekankę wcześniej i zapiekam krótko przed podaniem.
Komentarze