Faszerowane pieczarki z szpinakiem

0 (0 ocen)

Jest to danie dla tych,którzy nie za bardzo lubią szpinak.W takim wydaniu na pewno zmienią zdanie.Łatwe do przygotowania i smaczne.

Składniki:

  • 10 szt.dużych pieczarek
    10 szt.ziemniaków wielkości mandarynek
    10 dkg.żółtego sera
    3 gałązki świeżego rozmarynu
    sok z cytryny

    SKŁADNIKI NA FARSZ

    45 dkg. mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    1/4 kos.masła
    4 duże ząbki czosnku
    2 łyżki słodkiej śmietany 18%

    PRZYPRAWY

    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,czosnek granulowany do smaku

Faszerowane pieczarki z szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane pieczarki z szpinakiem 1. Pieczarki umyć,odciąć ogonki i łyżeczką wydrążyć częściowo środki.Kapelusze zamoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny,ogonki i wydrążone środki drobno pokroić i skropić sokiem z cytryny.Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Faszerowane pieczarki z szpinakiem 2. W garnku zagotować wodę z moczenia kapeluszy,przyprawić solą,przyprawa uniwersalna,włożyć kapelusze pieczarek i gałązki rozmarynu.Gotować około 10 min.wyjąć z wywaru.Wywar zachować.
  • 3. W wywarze ugotować obrane,umyte ziemniaki przekrojone na połowę około 15 min.odcedzić i delikatnie odparować,przestudzić.
  • Faszerowane pieczarki z szpinakiem 4. Na patelni rozgrzać masło,włożyć pokrojone pieczarki,czosnek i smażyć do czasu odparowania wody.Przyprawić do smaku solą,pieprzem.
  • Faszerowane pieczarki z szpinakiem 5. Dodać szpinak i smażyć do całkowitego odparowania wody.Wlać śmietanę,wymieszać,przyprawić do smaku przyprawami,chwilę smażyć mieszając,pozostawić do przestudzenia.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i 2 łyżki dodać do usmażonego szpinaku,wymieszać.
  • Faszerowane pieczarki z szpinakiem 6. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,ułożyć ziemniaki płaską stroną do naczynia,posypać niewielką ilością sera i listkami rozmarynu.
  • Faszerowane pieczarki z szpinakiem 7. Ugotowane kapelusze pieczarek napełnić szpinakiem i ułożyć w dwóch rzędach na ziemniakach.Obłożyć pozostałym szpinakiem.
  • Faszerowane pieczarki z szpinakiem 8. Całość posypać pozostałym serem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać 15 min.Podawać gorące.
  • Faszerowane pieczarki z szpinakiem 9. Wyjąć porcję zapiekanych pieczarek na talerz,ozdobić.

Porady

Ja przygotowuję taką zapiekankę wcześniej i zapiekam krótko przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy