Faszerowane pieczarki portobello

4.47 (170 ocen)

Portobello to odmiana znanej wszystkim pieczarki - większa, bardziej mięsista. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Są intensywniejsze w smaku niż zwykłe pieczarki i zdecydowanie je polecam na przystawkę lub danie główne.

Składniki:

  • 8 pieczarek portobello
    500g mięsa mielonego
    100g tartej mozzarelli
    50g tartego sera cheddar
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 papryka czerwona
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
    olej
Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Faszerowane pieczarki portobello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone obsypane solą i przyprawami. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkiem i mozzarellą.
  • 2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg, zdejmujemy folię, pieczarki posypujemy serem cheddar i zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować