Faszerowane pieczarkami, serem i żurawiną klopsy wieprzowe, ziemniaki i sałatka warzywna ze słoja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Delikatne, bardzo smaczne, faszerowane pieczarkami, serem mozzarella i żurawiną, klopsy wieprzowe. Z podanego przepisu są 4 porcje obiadowe.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • mięso wieprzowe z szynki - mielone 0,5 kg
    pieczarki 5 szt.
    cebula 1 szt.
    żurawina mrożona 3 łyżki (garść)
    ser mozzarella (małe kulki)
    sól
    czosnek mielony
    pieprz czarny mielony
    pieprz ziołowy
    papryka słodka mielona
    jajko kurze 1 szt.
    2-3 łyżki bułki tartej
    ziemniaki 8 szt.
    sałatka warzywna ze słoja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Faszerowane pieczarkami, serem i żurawiną klopsy wieprzowe, ziemniaki i sałatka warzywna ze słoja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy jajko, bułkę tartą i kilka minut wyrabiamy. Na matę do zwijania rolad układamy kawałek folii aluminiowej. Na folię nakładamy warstwę mięsa mielonego o grubości około 1,5 cm, w kształcie prostokąta 28 cm / 20 cm. Na dolnym brzegu prostokąta nakładamy 3-4 łyżki farszu z usmażonych pieczarek i cebuli. Farsz ładnie rozmieszczamy i układamy na nim połówki małych kulek z sera mozzarella, oraz dokładamy wzdłuż farszu żurawinę. Przy pomocy maty zwijamy klopsa w rulon, który zawiniemy w kawałek folii aluminiowej, tak jak zawijamy cukierki. Tak samo robimy z drugim klopsem. Tak przygotowane klopsy układamy na blasze, pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, ugotowane odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Upieczone klopsy podajemy z posypanymi koprem ziemniakami i domowej roboty sałatką warzywną ze słoja. Danie dekorujemy pozostałymi owocami żurawiny.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować