Faszerowane małe kalmary

0 (0 ocen)

Przepis przywieziony z greckiej wyspy Samos. Kalmary, mrożone, też przywiezione. Okazały się dosyć czasochłonnymi stworzeniami - ich oczyszczenie zajmuje sporo czasu. Nadziewanie takich maleństw też nie jest takie proste. Ale efekt był naprawdę pyszny

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych małych kalmarów
    1/2 szklanki słodkiego wina (białe lub czerwone, może być porto)
    1/2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego)
    1 łyżka pasty pomidorowej
    2 - 3 łyżki natki pietruszki, posiekane
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2-3 ząbki czosnku, posiekanego
    1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
    1/2 szklanki wody
    na sos
    2 pomidory (ok 400 g) - drobno pokrojone ( może być puszka)
    1/3 - 1/2 szklanki wina
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Faszerowane małe kalmary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jjjq90 1. Kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki - zachować
  • 2. Przygotować farsz. Wino wymieszać z pastą pomidorową.
    Na patelni rozgrzać oliwę , dodać cebulę, czosnek i połowę pociętych macek, smażyć na średnim ogniu. Kiedy zmiękną dodać wino z pastą pomidorową, natkę pietruszki i chwilę gotować do lekkiego zgęstnienia. Dodać ryż, posolić, popieprzyć, można wlać trochę wody jeżeli całość wydaje nam się za sucha, gotować pod przykryciem parę minut, aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół ugotowany.Wyłączyć grzanie, poczekać aż farsz nieco przestygnie.
  • 3. Za pomocą małej łyżeczki nałożyć trochę farszu do każdego kalmara - nie za dużo , ryż jeszcze trochę powiększy swoją objętość. Zamknąć kalmary wykałaczkami .
  • 4. Składniki sosu wymieszać.
  • 5. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem, posypać resztą pokrojonych macek.
  • 6. Piec w temperaturze 170 st. C ok 70 minut. Piekłam pod przykryciem, na ostatnie 15 minut zdjęłam folię którą było naczynie przykryte. Warto co jakiś czas sprawdzić czy sos za bardzo nie wyparował - w razie potrzeby uzupełnić wodą lub winem. Smacznego!

Porady

Warto poszukać na youtube filmów pokazujących jak kalmary czyścić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować