Faszerowane kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić.
Mortadelę pokroić w grubsze plastry.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajo, wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi kształtować placuszki, nakładać plastry mortadeli, dokładnie zlepić.
2. Uformowane kotlety smażyć z obu stron na złoto.
3.Przygotować sos: masło roztopić w rondlu. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka zasmażka. Wlać mleko, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać przyprawy i gotować jeszcze przez 2 minuty.
Na talerze wyłożyć usmażone kotlety, ugotowany kalafior i polać sosem beszamelowym.
Komentarze